Recept: plantaardige lasagne

Wil je een echte vleeseter eens goed afschrikken, gebruik dan vooral het woord ‘sojabrokken’. Om al iets meer uit de buurt van het woord hondenbrokken te blijven, gebruik ik zelf liever de term ‘sojabrokjes’, maar dat bevindt zich volgens mij nog steeds niet aan de verleidelijke kant van het taalspectrum.

Nochtans zijn sojabrokjes geniaal. Net als alle sojaproducten zijn ze bijzonder eiwitrijk en bevatten ze alle essentiële aminozuren. Heel geruststellend voor mensen die snel in een ‘maar hoe krijg ik dan mijn eiwitten binnen’-kramp schieten. (Terwijl het echt verdomd moeilijk is om te weinig eiwitten binnen te krijgen, als ik daarmee iemands gemoedsrust kan herstellen.)

Ook voor beginners en keukenklunzen dienen ze als perfecte vleesvervanger. Vergeet je al eens je keukenvoorraad op tijd op te maken, dan zit je met sojabrokjes helemaal veilig. Het is een gedroogd product dat maanden en maanden houdbaar is. Daarnaast hoef je, in tegenstelling tot bij de meeste soorten vlees en vis, niet te stressen over of je maaltijd wel warm of lang genoeg verhit is. Met dit plantaardig alternatief zit je sowieso safe.

Natuurlijk heb je wat basiskennis nodig over hoe je sojabrokjes kan bereiden. Een klacht die ik soms van grote carnivoren hoor, is dat plantaardige producten zo saai kunnen zijn. Gekookte sojabrokjes zijn ongetwijfeld oersaai, maar is een gekookte biefstuk dat ook niet? Gelukkig schiet ik hier meteen te hulp met een inspiratiebom in de vorm van een heerlijke, zielenvoedende, hartverwarmende lasagne.

Sojabrokken

De opbouw van deze lasagne is heel klassiek: bolognesesaus, lasagnevellen, bechamelsaus. Geen extra toeters en bellen, maar als je zelf een toeter of bel wilt inbouwen, is daar wel ruimte voor. Ik laat je zometeen zien hoe je extra bladgroenten of een korstje kan toevoegen.

Zowel de bolognesesaus, als de bechamelsaus, als het korstje kunnen apart gemaakt worden als onderdeel van andere alledaagse gerechten. Zo is de bolognesesaus als volwaardig voedzame tomatensaus met ‘gehakt’ perfect inzetbaar in een spaghetti bolognese. De verplantaardigde klassieke bechamelsaus kan je overal gebruiken waar je normaal een witte saus zou gebruiken: over allerlei groenten en op een waaier aan ovenschotels. En een korstje, dat kan natuurlijk altijd en overal.

Oké, ben je klaar voor het recept?

Uien snijden duikbril

Plantaardige bolognesesaus

Ingrediënten:

  • Een scheutje olie
  • 1 grote ui
  • 3 grote eetlepels tomatenconcentraat (komt overeen met een klein blikje)
  • 6 tomaten
  • 500 g passata
  • 1 cup* sojabrokjes
  • Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • Peper
  • Zout

Werkwijze:

Snijd de ui fijn. (Professionele tip: draag hierbij een duikbril om geen uientranen te hoeven plengen en je huisgenoten te amuseren.) Snijd de tomaten in blokjes.

Zet een grote pot op het vuur en fruit in een scheut olie de gesnipperde ui volledig zacht. Voeg daaraan drie grote eetlepels tomatenconcentraat toe en laat vijf minuten meebakken. Het bakken van je tomatenconcentraat is een heel handig trucje dat de zurige tomatensmaak transformeert in een intense, zoetere smaak. Blijf regelmatig roeren, want tomatenconcentraat brandt snel aan.

Doe nu ook de gesneden tomaten in de pot. Laat ze een paar minuten meebakken. Voeg ten slotte ook de sojabrokjes toe en overgiet alles met de passata. Laat minstens een paar minuten pruttelen. Dat is nodig om de sojabrokjes volume te geven en alle smaken te laten absorberen.

Kruid af met een royale hoeveelheid Italiaanse of Provençaalse kruiden, peper en zout naar smaak.

Plantaardige vegan bolognesesaus

Plantaardige bechamelsaus

Ingrediënten:

  • ½ cup* neutrale olie
  • 1 cup* bloem (tarwe of spelt)
  • 1 liter ongezoete sojamelk (of andere ongezoete graan- of notenmelk)
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld groentebouillonblokje
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Optioneel: 1 pakje (250 ml) sojaroom
  • Optioneel: 4 eetlepels edelgistvlokken

Werkwijze:

Verhit een pot en verwarm hierin de olie. Voeg de bloem bij de hete olie en meng grondig door met een garde. Het mengsel moet vloeibaar tot licht korrelig zijn. Laat de roux garen tot hij een koekjesachtige geur afgeeft en blijf regelmatig omroeren.

Voeg nu de sojamelk in scheuten toe. Vooral de eerste scheut zou alles stevig moeten indikken. Roer telkens de saus tot een gladde massa en giet dan pas de volgende scheut sojamelk in de pan, zodat je geen klontertjes krijgt.

Als alle sojamelk in de saus is gemengd, mogen ook het groentebouillonpoeder, nootmuskaat, peper en zout grondig door de saus geklopt worden. Voeg eventueel mijn top secret ingredients sojaroom en edelgistvlokken toe. De edelgistvlokken zorgen voor een heerlijk hartige, kazige smaak. De sojaroom maakt alles extra romig (vreemd hé). Heb je geen sojaroom, voeg dan een beetje extra sojamelk of water toe.

Laat de bechamelsaus op een laag tot medium vuur nog minstens vijf minuten inkoken. Als de saus te dik wordt, voeg dan sowieso een beetje water toe. De saus moet niet al te dik zijn, aangezien de lasagnevellen in de oven extra vocht opnemen.

Plantaardige vegan bechamelsaus

Het lasagne bouwpakket

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 12 lasagnevellen
  • De bolognesesaus van hierboven
  • De bechamelsaus van hierboven

Werkwijze voor het samenstellen van de lasagne:

Giet een laagje bolognesesaus op de bodem van je ovenschaal. Leg hierop een laag lasagnevellen die elkaar een beetje overlappen. Giet op de lasagnevellen een laagje bechamelsaus. Herhaal dit proces nog een keer, zodat je bovenaan eindigt met een laag bechamelsaus.

Ben je bevredigd en hoef je geen extra toeters en bellen? Bak dan de lasagne 30 minuten op 180°C. Ben je zo snel nog niet tevreden, lees hieronder verder voor meer opties.

Samenstellen vegan lasagne bolognese

Toeters en bellen

Ingrediënten voor een gemakkelijk korstje:

  • ½ cup* paneermeel (gemakkelijk zelf gemaakt van oud brood)
  • Zout
  • Optioneel: ¼ cup* edelgistvlokken

Werkwijze:

Meng het paneermeel, een flinke snuf zout en eventueel de edelgistvlokken door elkaar. Besprenkel de bovenkant van de lasagne gelijkmatig met dit mengsel. Hierop kan je eventueel nog een beetje olie sprenkelen of afwerken met een paar blokjes sojaboter, maar dat hoeft niet.

Vegan lasagne bolognese met korstje

Extra groenten:

Wil je graag meer groene groenten in je gerecht verwerken, dan kan je twee extra lagen groen in de lasagne bouwen. Leg daarvoor bijvoorbeeld twee laagjes fijngehakte spinazieblaadjes bovenop je lasagnevellen vooraleer je de bechamelsaus erover giet. Gebruik je liever diepvriesspinazie, dan kan dat. Laat de spinazie dan eerst ontdooien en knijp het vocht er goed uit. Ook met andere bladgroenten is dit heerlijk.

Eet smakelijk!

Vegan plantaardige lasagne bolognese

En uit dit recept destilleer ik ook nog graag een WEcotip # 26: sojabrokjes vormen een perfecte vervanger van dierlijk gehakt. Experimenteer er eens mee! Ze zijn veelzijdig en lang houdbaar. Bijvoorbeeld in de bolognesesaus van deze heerlijke lasagne. Wil je nog meer recepten? Verken dan het wereldwijde web met de zoektermen “sojabrokken”, “soya mince” of “tvp” (staat voor textured vegetable protein). Sojabrokjes zijn verkrijgbaar bij sommige supermarkten, alle bio- of natuurvoedingswinkels en, voor het gunstigste prijsje en de grootste verpakkingen, bij de meeste exotische voedingswinkels.

WEcotip # 26 voor gevorderden: koop je sojabrokjes verpakkingsvrij. Europese soja is da best!

Heb jij al eens gekookt met dit sexy ingrediënt? En zou je deze lasagne wel eens een kans geven? Laat het me zeker weten. Als er vraag is naar meer recepten of uitleg over vleesvervangers, ben ik je graag van dienst in de comments of als nieuwe blogpost.

* Ik kook graag met cups. Een cup is een gestandaardiseerde maateenheid waarmee je het volume van je ingrediënten meet, in plaats van het gewicht. Dat vind ik superhandig en tijdsbesparend. Eén cup komt overeen met een volume van 240 ml. Heb je geen cupmaten in huis? Een maatbeker kan voor dit recept zeker dienst doen.

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s