Zelf appelazijn maken van klokhuizen en schillen

Ik ben nog steeds helemaal in mijn nopjes met mijn grote lading zelfgeplukte appels. Zoals ik al voorspelde, maakte ik ondertussen appeltaart en verschillende ladingen appelmoes. Daar hield ik natuurlijk heel wat klokhuizen aan over. Normaal kieper ik die meteen de wormenbak in, maar deze keer voerde ik er een geslaagd fermentatie-experiment mee uit. Ik maakte zelf een fles appelazijn! Het was interessant en ook nog eens belachelijk gemakkelijk.

Wat heb je nodig?

  • Een heleboel klokhuizen en eventueel appelschillen (ik schil mijn appels niet, want ik hou van simpel en waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan)
  • Een glazen pot met een doekje en elastiekje om af te dekken
  • Water

Als je een diepvriezer hebt, lijkt het me interessant daarin je klokhuizen en schillen op te sparen tot je er een hele berg van verzameld hebt. Op die manier ga je niet door het hele proces voor één flesje azijn, maar voorzie je jezelf voor dezelfde moeite van overvloedige hoeveelheden appelazijn. Ik heb momenteel geen diepvriezer, maar anders had ik het wel gedaan.

Wat moet je doen?

Vooral veel wachten eigenlijk. Maar om te beginnen bij het begin: doe al je schillen en klokhuizen in een pot en zet ze onder water. Ik las dat het interessant kan zijn een schepje suiker toe te voegen om de fermentatie op gang te brengen, maar bij mij verliep alles helemaal volgens plan zonder extra suiker.

In mijn keuken durf ik nog al eens de een of andere groente laten fermenteren en dan is het belangrijk niet te veel lucht in de potten binnen te laten, maar voor het maken van azijn is een goeie zuurstoftoevoer juist wel interessant. Dek dus je potje af met een doekje en een elastiek. Zo is er ventilatie en blijven vliegjes, haren en ander rondzwevend gespuis buiten.

Klokhuizen en schillen voor appelazijn

Nu mag de bokaal twee weken blijven staan. Roer minstens elke dag eens in je pot. Daarmee breng je extra zuurstof tot in de azijn in spe en vermijd je schimmelgroei op de bovenkant. Echt doen dus. Ten laatste na een paar dagen begint het in de pot vanzelf te broebelen. Omdat er zich alcohol begint te vormen, begint je pot te ruiken naar een studentenhuis na een feestje. Goed bezig.

Fermentatie eerste fase

Na twee weken is het hele mengsel normaal een pak donkerder en troebeler geworden. Nu mogen de klokhuizen en schillen eruit gezeefd worden. Laat alles nog drie tot vier weken open staan (met het doekje erop) en blijf elke dag roeren. De alcohol begint nu langzamerhand te transformeren in azijn, dus de geur wordt steeds zuurder. In een kleine, ongeventileerde ruimte krijg je misschien wel een beetje een kamerparfum van zuur bier. Ik waarschuw maar alvast.

In het totaal vijf tot zes weken na het begin van de fermentatie mag de azijn gebotteld worden. Ik gebruikte daarvoor twee schattige, glazen limonadeflesjes die ik nog had. Bewaar je home made azijn in de koelkast. Door de hoge zuurtegraad blijft azijn héél lang goed.

Home made appelazijn

Waarvoor gebruik je het?

In de eerste plaats om te consumeren. Appelazijn is heel lekker in dressings, houdt je gekookte groenten mooi op kleur en is een meester in het creëren van luchtigheid in vegan taarten en cakes. Ook poets ik heel graag met azijn: het doodt bacteriën, lost vet op en ontkalkt perfect. Onkruid verdelgen kan je er ook mee. En gek genoeg mijn topresultaat voor deze zelfgebrouwen appelazijn: ik spoel er mijn haar mee. Ik vind het nog beter werken dan azijn uit de winkel!

WEcotip # 27: ben je een grootgebruiker van appelazijn én een enthousiaste appelverorberaar? En ben je wel te vinden voor een gemakkelijk fermentatie-experiment? Waarom dan niet eens zelf appelazijn brouwen uit je klokhuizen en appelschillen? Het is poepsimpel, gratis en volledig zero waste. De gefermenteerde appelrestjes kan je achteraf zelfs composteren.

Wie is er te vinden voor wat avontuurlijke fermentatie? Ga je er zelf mee aan de slag, dan doe je me zeker plezier als je laat weten wat er goed of fout is gelopen. Ik ben benieuwd!

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s