Recept: plantaardige eenpanspasta met rode linzen

Naast duurzaamheid zijn koken, bakken en eten enkele van mijn grootste interesses. De laatste tijd kon ik die passies meer en meer delen, want ik gaf in Leuven als vrijwilliger regelmatig plantaardige kookworkshops. Dat was ongelooflijk fijn en ik hoop dat ik daarmee niet alleen veel plezier, maar ook een verschil heb kunnen maken.

Plantaardig koken kan op duizend manieren: vettig, gezond, duur, goedkoop, culinair of alledaags. Maar ik probeer mezelf te leggen in die kookworkshops en zelf hou ik van een lekker en gezond resultaat met zo weinig mogelijk moeite. Af en toe komt er een folietje voorbij in mijn keuken, maar over het algemeen wil ik geen recepten met honderd stappen en tien vuile potten en pannen. Meneer WEcotip ook niet, want hij doet de afwas.

Beter dan een gerecht waarvoor je maar één pot nodig hebt, wordt het op dat vlak niet. Een paar dingetjes snijden, alles in een grote pot gooien, aan de kook brengen, wachten en genieten van de geuren, meer komt er niet bij kijken. Ik heb veel geschaafd aan de ideale eenpanspasta. Het recept is goedgekeurd door de deelnemers aan mijn laatste kookworkshop, dus nu kan ik het hier met een gerust hart delen.

Rode linzen 2

Eerder postte ik al het recept voor mijn plantaardige bolognesesaus en lasagne met sojabrokjes als gehakt. De vleesvervangers van dienst in deze eenpanspasta zijn rode linzen. Peulvruchten zijn ideale vleesvervangers. Ze zijn gezond, goedkoop en hebben een hele lage milieu-impact. Maar hoewel ik peulvruchten al altijd heerlijk vind, worden ze duidelijk niet door iedereen juichend onthaald. Voor een tough crowd van peulvruchtenhaters zijn rode linzen een goede keuze. Je kan ze kapotkoken en op die manier verdwijnen ze volledig en spoorloos in je gerecht, dat daarmee dikker en romiger wordt. Ook hoeft er niet geweekt of gespoeld te worden en is de kooktijd handig kort. Ideaal voor de onvoorbereide kok. En wie is dat nu niet af en toe?

Plantaardige eenpanspasta met rode linzen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 1 broccoli
  • 1 paprika
  • 3 cups* (250 g) ongekookte volkoren spirelli
  • 1 cup* rode linzen
  • 2 grote eetlepels currypasta
  • 500 g (1 pakje) tomatenblokjes (alternatief: 500 g verse tomaten in blokjes gesneden)
  • 1 liter kokosmelk (alternatief: ongezoete havermelk of amandelmelk)
  • Peper
  • Zout

Werkwijze:

Eerst even alles snijden: snipper de ui fijn, snijd de paprika in blokjes en de broccoli in kleine roosjes. Ook de stam en de blaadjes van de broccoli zijn eetbaar en lekker! Is de stam erg vezelig, schil hem dan even.

Doe nu alle ingrediënten in een grote kookpot. Begin met de linzen en de pasta. Stapel daarop de ui, paprika en broccoli. Vul aan met twee grote eetlepels currypasta en giet daarover de tomatenblokjes en ten slotte de kokosmelk.

Breng alles aan de kook en laat pruttelen tot de pasta gaar is. Dat kan 30 minuten duren. Roer regelmatig goed door, zodat de bodem niet aanbrandt. Als de saus te dik wordt voor de pasta gaar is, voeg dan extra water toe. Als de pasta bijna beetgaar is, kan je het vuur afzetten en de pot laten staan. Op die manier gaart alles nog minstens 10 minuten verder.

Kruid af met peper en zout.

Smakelijk en veel plezier met de extra tijd die vrijkomt dankzij de minimale afwas!

One pot pasta 1

WEcotip # 28: vervang vlees of vis eens door peulvruchten. De ecologische voetafdruk van je maaltijd duikelt omlaag. Ideale peulvruchten om mee te beginnen zijn rode linzen, die stiekem in deze eenpanspasta verstopt zitten.

Geef jij de rode linzen in dit recept graag een kans? Laat me zeker iets weten hoor!

* Ik kook graag met cups. Een cup is een gestandaardiseerde maateenheid waarmee je het volume van je ingrediënten meet, in plaats van het gewicht. Dat vind ik superhandig en tijdsbesparend. Eén cup komt overeen met een volume van 240 ml. Heb je geen cupmaten in huis? Een maatbeker kan ook dienst doen.

Advertenties

2 gedachtes over “Recept: plantaardige eenpanspasta met rode linzen

  1. Oh, dit lijkt me lekker en ga ik eens proberen. Met het schaamrood op mijn wangen geef ik toe dat ik (nog) regelmatig vlees eet maar ben wel al serieus aan ‘t minderen. Op zoek naar alternatieven dus.
    Ik ga je blog volgen! Bedankt voor de tip!

    • Leuk dat je het gaat proberen! 🙂

      En schamen hoeft niet, ik vind het al fantastisch dat je er bewust mee bezig bent door serieus te minderen. Elke stap mag met trots gezet worden 😀 En dan kan je die nieuwe energie gebruiken om weer een stap te zetten 😉

      Heel veel succes met het uitproberen! Mocht je zin hebben om te laten weten hoe het resultaat was: zou ik heel leuk vinden 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s