Verpakkingsvrij winkelen in Leuven: Content

Meneer WEcotip en ik gaan regelmatig naar de verpakkingsvrije winkel. Het is superleuk om thuis te komen en je gevulde potten mooi in de kast te zetten, zonder een grammetje plastic folies van je inkopen te hoeven afhalen. We hebben een tijdje in Gent gewoond, waar verpakkingsvrije winkel Ohne toen net de deuren opende. Sinds we in Leuven wonen, gaan we regelmatig naar Content. Het fijne Content-team opende een jaar geleden zelfs een tweede winkel in Leuven, dus nu kunnen we zowaar kiezen op welke locatie we onze verpakkingsvrije boodschappen eens gaan doen.

Content Tiensestraat Leuven

Trouwens, hoe cool is de naam Content? Content, zoals in ‘inhoud’ en zoals in ‘tevreden’, snap je? Ik zeg het maar, want ik had het niet direct door en toen ik het opeens begreep, sloeg het in als een bom. Dat vond de man natuurlijk hilarisch, maar ik veronderstel dat zelfs de grootste genieën wel eens momenten van uitgesteld inzicht hebben.

Hoe werkt het?

Heel simpel, en dat hebben we graag: je brengt je eigen potten mee naar de winkel, je weegt ze, je vult ze met wat je hartje begeert, en aan de kassa wordt het nettogewicht afgerekend. Als je echt géén potten in huis hebt en ook nooit eens iets koopt in een al dan niet glazen pot die je achteraf zou kunnen hergebruiken, dan kan je ook glazen potten kopen bij Content. Maar verpakkingen kopen vind ik persoonlijk eerder iets voor noodgevallen. Ik weet zeker dat iedereen genoeg buren, vrienden of familie heeft die geregeld geschikte glazen potten kapotsmijten in de glascontainer. (Wat op zich ook wel eens bevredigend kan zijn.) Kijk ze eens lief in de ogen en neem hun afval a.k.a. de mooiste potten over. Voilà, gereed om verpakkingsvrij te gaan shoppen.

Wat verkopen ze?

Toen we in de begindagen bij Content gingen winkelen, was het aanbod nog redelijk beperkt, maar tegenwoordig vind je er zowat alles wat je nodig hebt om gelukkig, gezond en hygiënisch te overleven. Er zijn verse groenten en fruit, granen en pasta, peulvruchten, noten en zaden, een he-le-boel kruiden, maar ook sapjes, thee, bier, wijn en sterker. Er zijn allerlei soorten olie, azijn en andere smaakmakers van de tap of pomp. En brood, koekjes, snoep en taartjes, jammie! De categorie verzorgings- en huishoudproducten is ook heel leuk geworden, genoeg om jezelf en je huis tot in de eeuwigheid fatsoenlijk te pamperen. Het aanbod in de Tiensestraat is het grootst, dat van de nieuwe winkel in de Smidse is nog een beetje beperkter…

… maar daar heb je sinds kort dan weer de groentetas. Als je het mij vraagt een geniale aanbieding. Op donderdag laad je een Contentzak zo vol als je maar kan (of minder vol, om eens gek te doen) met groenten en fruit en betaal je voor de hele lading 15 euro (of 12 voor de studenten, leve het studentenleven). Een abonnement van tien beurten kost nóg minder. Ik vind dat alvast een echte win-win-winsituatie: een ferme stimulans om veel gezonde groenten en fruit in huis te halen, zero waste, en glorieus goedkoop!

Coöperatie

Ik was er al dolenthousiast over dat een groepje koene lefgozers de ballen had om zelf even een zero waste winkelconcept vol lokale en faire producten uit de grond te stampen. Maar er is meer! Toen ik ter voorbereiding van dit stukje met Laurence en Sara van Content ging praten, kwam ik meer te weten over hun supercoole businessmodel. Content is namelijk een coöperatie. Door een aandeel te kopen, kan iedereen lid worden van de coöperatie en democratisch mee beslissen over de toekomst van Content, in het licht van de zero waste behoeften van alle leden.

En met gepaste trots kan ik zeggen dat ik lid ben van die toffe club van 180 aandeelhouders. De man en ik kochten onlangs allebei een klantenaandeel van Content. Ja, we kochten een aandeel. Ik voel me stoer als ik het zeg, het geeft het gevoel een echte, kapitaalkrachtige volwassene te zijn – zo voel ik me meestal niet. Dus op de volgende aandeelhoudersvergadering kunnen we lekker gewichtig mee gaan stemmen. En vooral: onze groentetas is nu nóg goedkoper. Want aandeelhouders krijgen leuke voordelen.

Content Smidse Leuven

Een klantenaandeel van Content heb je in je bezit voor 100 euro. Je kan er meerdere kopen als je wil, maximaal tien per persoon. Zelf sta ik helemaal achter deze investering. Als je het geluk hebt 100 euro te kunnen missen, vind ik het wel mooi om eens te investeren in een dapper en grensverleggend project als Content. Op die manier steun je hun verdere ontwikkeling, zoals de verpakkingsvrije cateringservice die ze pas uit de grond hebben gestampt. Met een paar maanden aan goedgevulde groentetassen win je je investering waarschijnlijk zelfs terug.

Mijn conclusie

Ik vind het fijn winkelen bij Content. De winkels sluiten naadloos aan bij veel punten waar ik in mijn leven voor wil staan. Niet alleen omdat ze verpakkingsvrij werken, de lokale economie een boost geven en kiezen voor eerlijke handel. Sara, Dries en Laurence zijn ook gewoon een fijn, supergemotiveerd team met een gezellige babbel. Je mag je tijd nemen om in de winkel op het gemak al je potjes te vullen, vragen te stellen of voorstellen te doen. En aan de kassa is er tijd en ruimte voor persoonlijk contact en af en toe een goeie grap, of zelfs een slechte.

De prijzen bij Content vind ik eigenlijk heel erg oké. Omdat het concept nog vrij vernieuwend en uniek blijft, dacht ik in het begin dat het logisch was dat we iets meer voor onze boodschappen zouden betalen dan bij een grote supermarktketen. Maar door slim te winkelen met bijvoorbeeld de groentetas in de Smidse op donderdag, hebben we dat grotendeels weten te tackelen en valt het allemaal erg mee. Op die manier kunnen we steeds meer onze gewone boodschappen bij Content doen. Een positief verhaal! Als je in de buurt bent, hoop ik dat je er eens binnenspringt. En doe ze de groeten van mij.

Meer info

Content
Tiensestraat 259
3000 Leuven

Open maandag tot vrijdag van 10u tot 20u, zaterdag van 10u tot 17u

Content Smidse
Sluisstraat 10
3000 Leuven

Open dinsdag tot zaterdag van 10u tot 18u

En zijn jullie al eens bij Content of een andere verpakkingsvrije winkel geweest? Wat is jullie mening: mogen er meer verpakkingsvrije winkels komen zodat consumenten bewust verpakkingsvrij kunnen winkelen of is het aan de grote ketens om zelf verandering te brengen? Ik hoor jullie mening graag.

Advertenties

6 gedachtes over “Verpakkingsvrij winkelen in Leuven: Content

 1. Interessant artikel en leuk voor mensen die de winkel nog niet kennen, inderdaad een aanrader voor milieuvriendelijke consumenten.
  Ik ga er ook zelf regelmatig, maar ben niet altijd zo blij over de team, misschien ligt het gewoon aan mij, maar ik vraag me soms wel af waarom ik ben binnengekomen om dit soort “verwelkoming” te krijgen, maar ja, iedereen mag een rotdag hebben natuurlijk… Goed aanbod met diverse producten, maar ik vind het niet altijd super handig met de prodicten aan de muur. Is je fles even te groot? Succes ermee die op te vullen met couscous of quinoa… Nooit erder een probleem gehad?
  Ook interessante mogelikheid aandeel te kunnen kopen, maar dat ik nog nooit van gehoord hoewel ik al meer dan een jaar er regelmatig ga (Opnieuw kan het best aan mij liggen, misschien heb ik geen kop om aandeel te kopen).
  Zelf ga ik ook graag naar FoodHub (net achter het station, voor degene die het niet kennen) Daar kan je ook veel kopen zonder verpakking en het verhaal achter de producten ontdeken. Misschien komt er ook een artikel over?

  Wat supermarkten betreft, zouden ze ook verpakingsvrij producten kunnen aanbieden (bestaat denk ik al lang in andere landen, vaak met discount producten). Niet met alles natuurlijk, maar wel met een aantal producten al. Want ik denk dat de meeste mensen niet ingewikkeld willen boodschappen doen en niet extra naar een verpakingsvrij winkel zullen gaan, maar misschien geinteresserd kunnen zijn als hun supermarkt wel iets aanbiedt. Maar natuurlijk hoe meer verpakkingsvrij winkels hoe beter, hoewel het soms ook kan zonder het te weten, de meeste bakker hebben denk ik geen probleem hun brood in een oude tas te doen of ongesneden te verkopen.

 2. Inderdaad een leuke aantrekkelijke winkel! Je ziet tenminste wat je koopt , terwijl je product in de doorsnee winkel verborgen zit achter een omvangrijke kleurige verpakking.
  PS mocht je ooit in Mons belanden: daar is ook een verpakkingenvrije winkel. Had ik niet verwacht.

 3. Ik zou dit artikel zelf kunnen geschreven hebben. Zooo herkenbaar. En ook ik ben blij dat dit topteam dit initiatief heeft opgestart en verder blijft uitbouwen. #topteam #verpakkingsvrij #fijnconcept #ikbenfan

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s