Recept: de simpelste plantaardige suikerkoekjes

Hier in Leuven begint deze zaterdag het Kortfilmfestival. Van 1 tot en met 8 december wordt het STUK tijdelijk de hemel op aarde voor elke kortfilmliefhebber. Fonk, de vzw achter het festival, wordt tijdens die periode versterkt door een leger van enthousiaste vrijwilligers. Ook ik ben weer een soldaat in dat vrijwilligersleger, na mijn goeie ervaringen en gratis filmtickets op het Kortfilmfestival van vorig jaar.

De shifts waarbij je als vrijwilliger tussendoor gratis kan meesnoepen van een paar kortfilms waren allemaal al bemachtigd door nóg enthousiastere vrijwilligers dan ik, maar voor het kinderfeestje op zondag 2 december moest nog iemand koekjes bakken. En dat is een opdracht die mij op het lijf geschreven staat. Zaterdag wordt dus keukendag voor mij, maar natuurlijk moest ik voordien al eens een koekjesrecept testen en voorproeven. Voorproeven is onontbeerlijk. Hoe grondiger, hoe beter.

Ik maakte dus koekjes, proefde ze alvast eens, en dan nog eens voor de zekerheid. De rest van de koekjes werd goedgekeurd door meneer WEcotip en een tiental andere collega’s in het woonzorgcentrum waar ik ook vrijwilligerswerk doe. Zoveel goedkeuring, en zo simpel te maken, dat recept moet gedeeld worden!

IMG_3994 (2)Plantaardige suikerkoekjes

Ingrediënten voor 20 ferme koekjes:

  • 3/4 cup suiker
  • 1/2 cup kokosolie
  • 2 cups bloem
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat

Werkwijze:

Zorg dat de kokosolie gestold is. Is de olie vloeibaar door de warmte, zet ze dan een half uurtje in de koelkast.

Meng de suiker en de kokosolie met de hand of in een keukenmachine grondig door elkaar.

Meng bloem en natriumbicarbonaat goed door het suikermengsel. Voeg geleidelijk vier of vijf eetlepels water toe en blijf goed mengen tot je een stevige deegbal krijgt.

Verwarm nu de oven voor op 180°C.

Rol de deegbal met een deegroller of een fles gelijkmatig uit op een stuk bakpapier. Maak het deeg zo dun mogelijk, want de koekjes worden te hard als het deeg te dik is.

Steek vormpjes uit met een glas of een koekjesvorm. Laat genoeg plaats tussen de koekjes, want ze worden iets groter in de oven. Haal het deeg tussen vormpjes weg om opnieuw uit te rollen en meer vormpjes uit te steken.

Leg het bakpapier met de koekjes op een bakplaat en zet ze 15 minuten in de oven. Houd ze goed in de gaten, zodat de uitstekende delen niet te donker worden. Tijdens het afkoelen worden de koekjes nog krokanter.

IMG_3995 (2)

Jammie! Niemand noemde deze koekjes gezond, zo tjokvol snelle suikers en verzadigde vetten, maar lekker zijn ze wel. En onnozel gemakkelijk te maken, met maar vier verschillende, goed houdbare ingrediënten. Geen redenen om ze niet te maken…

Of wel, namelijk dat ik ze maak voor het Kortfilmfestival. Wil je mijn creaties met eigen ogen aanschouwen en met eigen smaakpapillen savoureren, dan kan dat zondag op het kinderfeestje in het STUK. Breng gerust een paar kinderen mee om te doen alsof je het voor hen doet.

Zal jij er zijn op het Kortfilmfestival? En heb je de koekjes geproefd? Laat zeker een reactie achter!

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s