Zero waste yacon feestmenu (met Content winactie!)

Tegenwoordig zijn er massa’s onbekende groenten en tropisch fruit te ontdekken, maar nieuwe, lokaal gekweekte groenten ontdekken, is nog leuker! Daarom stel ik jullie voor aan de yacon. De yacon komt oorspronkelijk uit de Andes, maar wordt meer en meer op Belgische velden gekweekt. Het is een sappige knol met een zoete, fruitige smaak. Die zoetheid is afkomstig van inuline, een suiker die je wel proeft, maar die niet door ons lichaam verteerd wordt. Dat maakt de yacon een interessante vriend voor diabetici en iedereen die met een zwembandje minder door het leven zou willen gaan.

Yacon wordt geoogst vanaf november en is nu dus volop verkrijgbaar. Maar wat moet je daar nu mee? Geen paniek, ik stelde een yaconmenu samen. Yacon is lekker rauw, maar kan ook gekookt worden en is zelfs handig in zoete bereidingen. Ziehier de yacon in deze drie verschijningsvormen: soep, salade en cake. Probeer ze gerust allemaal eens.

Ik maakte dit menu bovendien volledig zero waste. Alle ingrediënten voor het soepje, de maaltijdsalade en de cake zijn verkrijgbaar bij Content, de Leuvense verpakkingsvrije winkel. En het wordt nog mooier, want ik mag een Content-waardebon ter waarde van dit zero waste yaconmenu weggeven. Wil je graag winnen? Lees dan vooral door tot het einde!

Yaconsoep

Lekkere dingen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Deze simpele yaconsoep zonder ellenlange ingrediëntenlijst is verrassend vol en van nature heerlijk zoet. Het geheim zit hem in de geduldige bereiding: geef je basis van sjalotten ruim de tijd om te stoven en je smaakpapillen worden uiteindelijk beloond. Ik schilde mijn yacon niet, maar schrobde de knol gewoon proper. Wil je een maagdelijk soepje zonder donkere spikkeltjes en wat extra werk en afwas, dan kan je de yacon wel schillen.

Yacon soep ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g sjalotten of uien
  • 500 g yacon
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of 1 bouillonblokje
  • Scheutje olie
  • Peper
  • Zout

Werkwijze:

Snijd de sjalotten in stukjes. Verhit een scheutje olie en fruit hierin de sjalotten. Geef ze ruim de tijd om zacht en lichtjes bruin te worden.

Snijd ondertussen de yacon in blokjes. Doe de yaconblokjes bij de uien in de pot en voeg 1 liter water en 1 eetlepel groentebouillonpoeder toe. Breng aan de kook en laat alles een half uur rustig pruttelen.

Mix de soep met een staafmixer of in een blender. Kruid naar smaak af met extra peper en zout.

Yacon soep

Zoetzure maaltijdsalade met quinoa en yacon

De rauwe yacon geeft deze maaltijdsalade een sappige, zoete en krokante bite. Als hoofdgerecht voed je hiermee vier hongerige magen. Als bijgerecht op een copieuze feesttafel houd je met deze salade acht tot tien disgenoten tevreden.

Yacon maaltijdsalade ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 160 g quinoa
  • 350 g yacon
  • 350 g wortel (2 grote wortels)
  • 2 mandarijnen
  • 80 g walnoten
  • 80 g rozijnen
  • 1 citroen
  • 75 cl olijfolie
  • Peper
  • Zout

Werkwijze:

Kook de quinoa en laat afkoelen.

Schrob ondertussen de yacon schoon of schil hem. Rasp de knol grof en besprenkel onmiddellijk met het sap van een halve citroen om bruin verkleuren tegen te gaan.

Schil en rasp de wortels grof.

Pel de mandarijnen en snijd de partjes in stukjes.

Meng de quinoa, geraspte yacon, geraspte wortel en stukjes mandarijn in een grote kom door elkaar. Voeg ook de gehakte walnoten en rozijnen toe.

Pers de andere helft van de citroen uit en meng met de olijfolie en een royale dosis peper en zout. Besprenkel de maaltijdsalade met deze dressing en meng goed door.

Yacon maaltijdsalade

Yacon-dadelcake met sinaasappel-cashewfrosting

Als klap op de vuurpijl toont de yacon dat hij zich ook prima op het gemak voelt in zoete bereidingen. Deze malse cake is niet te zoet en volledig vrij van geraffineerde suikers. De zoetkracht komt van dadels en yacon. Daarnaast is hij vegan, dus lactosevrij, en glutenvrij. Wauw, dat dat kan. Je allergische tafelgenoten zullen je op handen dragen.

Yacon cake ingrediënten

Ingrediënten:

Voor de yacon-dadelcake:

  • 200 g dadels
  • 250 g kokosolie, vast
  • 1 eetlepel natriumbicarbonaat
  • 2 eetlepels kaneel
  • 300 g amandelmeel
  • 300 g yacon

Voor de sinaasappel-cashewfrosting:

  • 300 g cashewnoten, een nacht in water geweekt
  • 1 grote sinaasappel
  • 1 citroen
  • Optioneel: 3 eetlepels suiker

Werkwijze:

Voor de yacon-dadelcake:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een grote springvorm met bakpapier.

Mix de dadels en de kokosolie in een foodprocessor of hakmolentje door elkaar tot een gladde massa.

Mix hierdoor de baksoda en het kaneelpoeder.

Meng ook het amandelmeel door het dadel-kokosoliemengsel.

Rasp de yacon fijn en meng grondig door het beslag.

Stort het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak 45 minuten op 180°C.

Voor de sinaasappel-cashewfrosting:

Giet de cashewnoten af. Pel de sinaasappel en snijd in blokjes.

Doe de cashewnoten en de sinaasappel samen met het sap van een halve citroen in een foodprocessor of hakmolentje. Laat draaien tot je een glad mengsel krijgt. Dat kan zeker een paar minuten duren, waarbij je af en toe het mengsel van de zijkanten omlaag moet schrapen.

De frosting is vrij neutraal van smaak. Geen probleem met wat extra suiker? Breng dan op smaak met een paar eetlepels suiker.

Bestrijk de afgekoelde yacon-dadelcake aan alle kanten met de cashewfrosting en laat een half uur in een koele ruimte opstijven.

Yacon cake 1

Soep, salade en cake: zo veelzijdig is deze donkere knol dus. Wil je dit zero waste menu graag maken, gratis en voor niets? Dat komt goed uit, want ik geef een Content-waardebon weg ter waarde van het volledige yaconmenu. Meedoen is simpel: laat een reactie achter op dit bericht (scroll helemaal omlaag of klik op ‘reacties’ onder de titel van dit bericht) en like de Facebookpagina van WEcotip. Je kan je kans wagen tot en met 19 december. Op 20 december krijgt de winnaar hoogstpersoonlijk een mailtje. Veel succes!

Advertenties

28 gedachtes over “Zero waste yacon feestmenu (met Content winactie!)

  1. Nog een receptentip voor Yacon; Yacon noodles!

    Net zoals de courgette noodles ooit ‘in’ waren, kan je ook van yacon slierten maken (toch van de grotere exemplaren). Daarvoor gebruik ik zo’n heerlijk ouderwetse, 2dehands, oranje mandoline van börner. Ik breng de noodles vervolgens aan de kook in water met een scheutje azijn (tegen het verkleuren). Daarna laat ik de noodles ook een tijdje koken (of zet ik de pot in mijn hooimadam na minstens 5-10 minuten doorkoken). Daarna afgieten en in de koelkast bewaren voor in koude salades of met een warme saus. Als ik tijd heb maak ik ieder weekend een pot voor de rest van de week, anders geraak ik nooit door mijn voorraad Yacon! 🙂

    Hoewel ik courgette noodles rauw vaak te hard vind en gekookt/ gemarineerd vaak te zacht of waterig, zijn deze altijd nog een beetje krokant, veel beter, jummie!

    • Wat een goed idee 🙂 Daar had ik helemaal nog niet aan gedacht! Bedankt om het te delen. De structuur lijkt me inderdaad heel geschikt voor noodles.

      Hé en wat leuk om te lezen dat je ze in de hooimadam zet 😀 Die hooimadam vind ik een echte hit.

      Geniet nog van de yaconnoodles!

  2. Interessant feestmenu! Ik kookte nog maar een keer met yacon, een hele tijd geleden….toen vond ik het niet veel bijzonders. Deze recepten nodigen uit om de groente een tweede kans te geven. Misschien begin ik best met de soep, om de pure yaconsmaak goed te proeven….

  3. Wauw ziet er super uit! Hou ervan dat het zero waste is. De yacon nog nooit geproefd. De volgende keer dat ik naar de content ga, ga ik hem zeker eens meenemen! Bedankt voor deze recepten!

  4. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik nog geen Yacon ken… de nieuwsgierigheid is nu wel heel groot! Ik gooi me dus helemaal in de strijd voor een verrassende maaltijd!

  5. Mmm yacon! Wat een leuk menu, ecologisch check, vegan dubbel check en dan ook eens een dessert dat er super lekker uit ziet zonder een overdaad aan suiker, driedubbel check! Hoewel het als student niet altijd evident is, probeer ik toch altijd zo gezond en ecologisch mogelijk te eten en leven. Gelukkig woon ik in de Mechelsestraat en is Content hier vlak om de hoek, het winnen van de cadeaubon zou dan ook een leuk extra’tje om ondanks het arme studentenleven toch een mooie menu samen te stellen.

  6. Ik hou van yacon, ik hou van zero waste, ik hou van shoppen bij Content (maar groenten en fruit komt meestal van bij De Wikke, de rest bij Content), ik hou van vegan lekkers en vegan zijn, dus met veel plezier en enthousiasme wordt het dessert als eerste uitgeprobeerd en doe ik ook mee aan de wedstrijd. Ook leuk om deze blog te ontdekken!

  7. Pas afgelopen zaterdag yacon leren kennen en gegeten. Dat deze lokaal wordt gekweekt vind ik een pluspunt om hem nu ook zelf aan te schaffen! En een waardebon bij Content winnen is zeker motiverend! Dan kan ik mijn pastavooorraad nog eens aanvullen😊

  8. Hoi, ik maakte al een paar keer veagan desserts en deze ziet er ook leuk uit om te proberen. Het “no suggar” aspect trekt me hier ook zeker aan. Waar ik deze knol in mijn buurt kan vinden wordt nog n zoektocht.

    • Leuk zeg, dat je ook al vegan desserts maakte 😀 Ik zal er in de toekomst zeker nog meer posten, met of zonder suiker. Er staan bijvoorbeeld al een paar foto’s klaar van een feestelijke chocoladetaart 🙂

      En inderdaad, misschien wordt het in de gewone supermarkt nog moeilijk om yacon te vinden. Maar ik las alvast dat hij onder kwekers al goed bekend is, dus dan druppelt hij over een aantal jaar vast ook door naar het circuit van ‘gewone’ supermarkten.

  9. Ik ben diëtiste en kan alvast zeggen dat de voedingswaarde van dit originele feestmenu heel goed is. De combinatie van bepaalde ingrediënten is verrassend en maakt mij heel nieuwsgierig naar de smaak!

    Vele groeten,
    Evelyne

  10. Top post!
    Voor wie een tuin heeft: Yacon is ook nog eens super makkelijk om zelf te kweken in de tuin! Hij heeft alleen wel wat ruimte nodig maar is een mooie plant dus kan, wat mij betreft, ook in de border. Alleen zijn er soms beestjes (muisjes?) die de knol opeten vooraleer je er zelf aan begint!
    Bewaren kan de hele winter zonder koelkast; in een bak op een koele, donkere plek, in wat licht vochtige zand.

    • O bedankt voor de kweektip 🙂 Ik heb enkel een koertje en een balkon, dus yacon heb ik nog nooit zelf gekweekt, maar het gaat dus blijkbaar vlot!
      En ik begrijp dat de muizen hem ook lekker vinden, want het is ook wel echt een zoete knol 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s