Welke kerstcadeaus ik dit jaar geef – zero waste en tweedehands

Belangrijke waarschuwing: om mijn nog cadeauloze medemens te inspireren, laat ik hieronder het grootste deel van de geschenken zien die ik dit jaar met de feestdagen geef. Familieleden die weleens een cadeau van me krijgen, wacht alsjeblieft met het lezen van deze post tot na de feestdagen. Ook als je denkt dat ik je naampje niet getrokken heb. Ik ben namelijk keigoed in misleiding.

Vorig jaar schreef ik dit stuk met 19 tips voor het zero waste inpakken van cadeaus. Dit jaar heb ik het over de inhoud van die geschenken. Ik vind het fijn als mijn kerstcadeaus niet alleen passen bij het karakter van de ontvanger, maar ook bij dat van de gever. In mijn geval heb ik dus graag dat ze duurzaam zijn. Het liefst van al op een subtiele manier, zonder dat de onderliggende zero waste of tweedehands ideeën ervan afspatten. Ik laat je alles zien wat tot nu toe onder mijn kerstboom ligt. En nee hoor, niet alle cadeaus die ik kocht, zijn 100% zero waste, maar ik toon toch gewoon alles, open en eerlijk.

Ik hou van lekker eten en ik denk dat een pakketje lekkernijen bijna niemand teleurstelt. Daarom geef ik graag mooie herbruikbare potjes met verpakkingsvrije nootjes en, mijn favoriet, fondant chocoladeframbozen. Oh. Ja. Streekbiertjes in statiegeldverpakking zijn er ook dit jaar, en een bijzondere losse thee.

Een paar tandenborstels is niet bepaald een exotisch cadeau, maar als het stijlvolle composteerbare tandenborstels zijn, wordt dat al een ander verhaal. Om dat andere routineklusje, haar wassen, in het nieuwe jaar bijzonderder te maken, geef ik een shampooblok cadeau. Jammer dat je geen geuren kan lezen, anders werd je nu van je sokken geblazen door de aroma’s. Mmm. En mag het een beetje pikant? Bij de verpakkingsvrije winkel vond ik massageolie die ook dienstdoet als glijmiddel. Een zelfgemaakte geurkaars voor de sfeer en die zero waste romantiek zit helemaal goed.

Deze foodhuggers zijn de max. Ze passen over halve tomaten, uien, bananen, komkommers, sinaasappels, je begrijpt het wel. Geen wegwerpfolie meer nodig voor die restjes. Voor een lieve persoon die af en toe een beetje last heeft van een warhoofd kocht ik dit uitwisbaar to-do-schriftje. Alle lijstjes op één plaats, bruikbaar voor het leven. Ook een weekplanner gaf ik erbij. Deze zat jammer genoeg in plastic verpakt, maar het papier draagt wel het FSC-keurmerk van verantwoord bosbeheer.

Cadeaus voor kinderen, dat vind ik gewoon de allerleukste om te kopen. Hebben jullie dat ook? Voor de kleinste sloebers van de familie kocht ik een aantal prachtige tweedehands prentenboeken bij de Oxfam Bookshop in Leuven, waar ik twee jaar als vrijwilliger heb gewerkt. De opbrengst van hun boeken gaat integraal naar projecten die extreme ongelijkheid bestrijden. Want als we ons zorgen kunnen maken over welke cadeaus we zullen kopen, zitten we gewoon heel goed. Dan vind ik het wel zo fijn om met mijn aankoop een mooi doel te steunen.

En dan de speelmaïs. Ah, bijna te moeilijk om af te geven. Je maakt de stukjes maïs gewoon vochtig en ze kleven aan elkaar tot de wildste constructies. Het leuke is dat de stukjes enkel gemaakt zijn uit maïs en voedingskleurstof, 100% composteerbaar en koter-veilig dus, én verpakt zonder plastic.

Het spectaculaire pop-upboek heb ik gevonden in de boekentil. Hier in Leuven hangen verschillende boekentillen, leuke openbare boekenkastjes waar je een boek mag uitnemen als je er in de plaats een ander boek achterlaat. Dit was mijn meest succesvolle ruil ooit.

Het hoeft ook niet altijd materieel te zijn. Voor een koppel lieverds dat ook achter het idee staat de allerarmsten vooruit te helpen, kocht ik een Oxfam-kaart. Met zo’n kaart doe je een donatie aan een Oxfam-project. Mijn ouders krijgen een gepersonaliseerde kalender, met de leukste foto’s van 2018. En tot slot geef ik ook nog een tweedehands stoommandje cadeau aan iemand die haar keukenarsenaal hiermee graag wou uitbreiden.

WEcotip # 32: de duurzaamste cadeaus zijn tweedehands en zero waste. Op die manier moeten er heel wat minder grondstoffen ontgonnen, bewerkt en vervoerd worden en dat scheelt veel meer dan we denken! Tweedehands is tegenwoordig helemaal geen synoniem meer voor muf en versleten. Het internet en de kringloopwinkels bulken van de amper aangeraakte of ongebruikte miskopen. Ga eens op zoek en misschien vind je ook wel een verrassend duurzaam cadeau.

Welke kerstcadeaus geef jij dit jaar?

2 gedachtes over “Welke kerstcadeaus ik dit jaar geef – zero waste en tweedehands

    • O dat is inderdaad nogal een besparing! Klinkt wel leuk eigenlijk, als de kerstperiode puur om fijn gezelschap en gezelligheid kan draaien. Dan is dat het cadeau dat je elkaar geeft 🙂

      En de ontvangers waren heel blij, joehoe 😀

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s