Asperges met Kerstmis?

Vrolijk kerstfeest iedereen! Vandaag breekt officieel de periode van de copieuze feestmaaltijden en recepties aan. Een aantal weken van zorgeloos, bourgondisch genieten. Vooral dan voor oma Henriette, die erop staat je van minstens twintig extra kroketten te voorzien, tante Palmyra, wiens geluk recht evenredig is met jouw taartconsumptie, en nonkel Gilbert, die pas tevreden is als hij zijn quotum haalt van vijf stiekeme hervullingen van ieders wijnglas.

En wat staat er verder op het menu? Goeie Vlaamse of Nederlandse klassiekers natuurlijk. Zoals asperges. Ik voel al dat er bij sommige mensen een jingle belletje gaat rinkelen. Dat is terecht, want asperges worden hier in april, mei en juni geoogst. Niet midden in de winter dus. Die zogenaamd door en door Vlaamse (of Nederlandse) asperge die je nu eet, die komt waarschijnlijk uit Peru.

Asparragos: asperges aan de Peruviaanse kustHeel toevallig is het klimaat aan de Peruviaanse kust bijzonder geschikt voor de aspergeteelt, die daar volop aan het uitbreiden is. Niet omdat de Peruvianen nu zo graag asperges eten: asperges maken totaal geen deel uit van de Peruviaanse cultuur of eetgewoontes. En al zeker niet omdat ze daar irrigatiewater op overschot hebben om maar eens een nieuwe groente te gaan proberen. De asperges worden allemaal uitgevoerd. Ongeveer 40% van de Peruviaanse asperges wordt als conserven naar Europa geëxporteerd.

Filmmaakster Laura Zuallaert maakte er een korte documentaire over: Asparragos. Ik ontmoette Laura een jaar of twee geleden op Docville, het Leuvense documentaire-filmfestival, waar ze een andere documentaire kwam voorstellen (Real food for real people, ook een aanrader). Wat een fijne, geëngageerde supervrouw!

Asparragos is een eenvoudige, rustige documentaire die zonder vooroordelen of drama de omstandigheden laat zien waarin de Peruviaanse asperges gekweekt en verwerkt worden. Zuallaert laat de landarbeiders aan het woord, die kampen met ernstige pijnklachten door het zware werk en ziek worden door onbeschermd met gifstoffen te werken. Ook geeft ze een stem aan de fabrieksarbeidsters die de asperges onder hele strikte omstandigheden verwerken.

Op de website van Laura Zuallaert kan je Asparragos bekijken.

Asparragos: aspergeteelt in Peru

Dus als we dan toch kosten noch moeite sparen voor een indrukwekkend feestmenu dat de elasticiteit van ieders maag ferm op de proef stelt, zou het dan ook geen fijn plan zijn om bij de keuze van de ingrediënten rekening te houden met de oorsprong van ons eten en diegenen die het geoogst en verwerkt hebben? Misschien is het dit jaar te laat, maar de winter is nog lang genoeg om alvast te beginnen experimenteren met boerenkool, aardpeer, witloof, spruitjes, pastinaak, schorseneren, andijvie, knolselder, pompoen, wortel, veldsla, rode en witte kool, prei, paddenstoelen of rammenas. Allemaal heerlijke wintergroenten van bij ons.

WEcotip # 33: informeer jezelf en bekijk Asparragos. En opteer vooral voor lokale seizoensgroenten, zodat je eten niet de halve planeet overgevaren of -gevlogen moet worden en het in goede omstandigheden gekweekt is. En als de lente komt, ga dan maar eens goed los met die asperges.

Bekijk jij de documentaire? Laat zeker weten wat je ervan vond. En wat er op het feestmenu staat 🙂

Advertenties

2 gedachtes over “Asperges met Kerstmis?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s