Recept: decadente chocoladetaart

Nog niet genoeg taart gegeten tijdens de feestdagen? Heel goed, want ik heb een bommetje voor je. Deze plantaardige chocoladedroom doet me altijd denken aan de iconische chocoladetaart uit de film Matilda. Maar dan op een goeie manier. Want deze taart kan geen straf zijn.

De taartbasis is lekker veelzijdig. Recht uit de oven kan hij gegeten worden als een gigantische, goddelijke moelleux, met een nog licht vloeibare kern. Wil je de cake graag afgekoeld meenemen naar een feestje, dan kan je hem nog iets langer laten bakken, zodat hij vanbinnen steviger is.

Ook met het fondant chocoladeglazuur kan je je eigen ding doen. Voor een krokante laag chocoladeglazuur voeg je weinig tot geen extra water toe. Mag het er een beetje aflopen zoals op de foto, dan kan je het glazuur gerust verder verdunnen. En een verschillend cacaopercentage van de smeltchocolade levert ook interessante variaties op. Permissie dus om verschillende baksessies te organiseren.

Vegan chocoladetaart met fondant chocoladeglazuur

Plantaardige chocoladetaart met fondant chocoladeglazuur

Ingrediënten:

Droog:

  • 2 ½ cups* bloem (tarwe of spelt)
  • 2 ½ cups kristalsuiker
  • 1 cup cacaopoeder
  • 1 eetlepel natriumbicarbonaat
  • 1 theelepel zout
  • Optioneel: 1/2 cup fondant chocoladedruppels

Nat:

  • 2 2/3 cups plantaardige melk (sojamelk, amandelmelk, havermelk, rijstmelk…)
  • 2/3 cup neutrale olie (zonnebloemolie, arachideolie, maïsolie of koolzaadolie)
  • 2 eetlepels (appel)azijn
  • 1 eetlepel vanille-extract (alternatief: twee zakjes vanillesuiker bij de droge ingrediënten)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bereid een grote ronde bakvorm voor door hem te bekleden met bakpapier of grondig in te vetten.

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een grote mengkom.

Klop nu in een aparte kom alle natte ingrediënten goed door elkaar.

Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Meng goed tot alle klontertjes verdwenen zijn. Giet het beslag in de voorbereide bakvorm.

Bak 50 minuten op 180°C. Prik in de cake om te testen of hij klaar is. Als er nog een klein beetje beslag aan je prikker blijft kleven, zit je goed voor een moelleux. Voor een vastere, maar nog steeds sappige versie, laat je de cake nog zeker 10 à 15 minuten extra bakken, tot er vrijwel geen beslag meer aan de prikker plakt.

Laat de cake minstens een kwartier afkoelen voor je het glazuur erover giet.

Fondant chocoladeglazuur

Ingrediënten:

  • 1/3 cup* pure smeltchocolade
  • 1/3 cup bloemsuiker
  • Enkele eetlepels warm water
  • Optioneel: sprinkles naar keuze

Werkwijze:

Laat de smeltchocolade in de microgolf of au bain-marie langzaam smelten.

Voeg bij de gesmolten chocolade de bloemsuiker en 2 eetlepels warm water. Meng goed tot alle klontertjes verdwenen zijn. Als het mengsel nog te dik is, voeg je telkens enkele eetlepels warm water toe. De textuur moet vloeibaar genoeg zijn om over de taart te kunnen verspreiden.

Verdeel het glazuur met een spatel of de achterkant van een lepel over de chocoladecake. Besprenkel eventueel met kleurige sprinkles of chocoladeschaafsel. Laat enkele minuten opstijven.

Plantaardige chocoladetaart met glazuur en sprinkles

WEcotip # 34: wie zegt dat plantaardig eten beperkend of supergezond moet zijn? Het is bijna altijd mogelijk een plantaardige versie van je favoriete dessert te maken. Jammie! Goed voor de dieren, het milieu en de toekomstige generaties. Is je favoriete dessert chocoladetaart, dan zit je dus alvast goed met dit recept!

Plannen om deze taart te maken? Ik vind het natuurlijk prachtig om ervan te horen! Of wil je een ander dessert in een plantaardig jasje zien?

 

* Ik kook graag met cups. Een cup is een gestandaardiseerde maateenheid waarmee je het volume van je ingrediënten meet, in plaats van het gewicht. Dat vind ik superhandig en tijdsbesparend. Eén cup komt overeen met een volume van 240 ml. Heb je geen cupmaten in huis? Een maatbeker kan voor dit recept zeker dienst doen.

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s