Zero waste ontstoppen

Niets feestelijker bij het begin van het nieuwe jaar dan de afvoer ontstoppen. Ontstopte afvoer, frisse start! Alleen jammer dat je daarvoor zo’n fles bedrukt met waarschuwende doodshoofden, vlammen en stervende vissen moet gaan kopen. Of toch niet?

Leve de zuignap

In onze nog jongere jaren zaten meneer WEcotip en ik samen op kot in het pittoreske Groot Begijnhof van Leuven. Prachtige oude huisjes met iets minder prachtige oude leidingen onder een hoek van een halve graad of zo. Een verstopte afvoer was daar wekelijkse kost en als verantwoordelijke van ons studentenhuisje was het meestal aan mij om dat op te lossen. Na een strenge waarschuwing dat we de technische dienst maar beter niet meer zouden optrommelen voor zoiets triviaals als een hardnekkig verstopte afvoer, ontdekte ik de wonderen van de zuignap.

Het ontstopritueel met de zuignap is verbazingwekkend efficiënt en zelfs een beetje leuk. Druk de zuignap stevig op de afvoer en zet een laagje water in de gootsteen, het bad of de lavabo. Zo maak je de afsluiting luchtdicht. En pompen maar! Normaal komt er nu een heleboel vieze prut los. Soms hoor je dieper in de leiding haarballen of andere ondefinieerbare obstakels uit de weg schuiven. Ligt het aan mij of is dat gewoon heel bevredigend?

Zero waste ontstoppen 3

Natriumbicarbonaat en azijn

Wil je niet ontstoppen op spierkracht omdat je vandaag al naar de fitness bent geweest? Dan kan het ook chemisch. Met azijn en natriumbicarbonaat (baksoda), de twee lievelingen van minimalisten en zero wasters, los je ook de meeste vettige barrières op. Strooi ongeveer een half glas natriumbicarbonaat in het putje. Giet daarover een halve liter hete azijn. (En hoezee, de waterkoker is ondertussen ook ontkalkt!)

Ik weet dat je nieuwsgierig bent, maar houd je hoofd toch maar niet recht boven het putje. De reactie is vrij indrukwekkend. Laat een kwartiertje uitbroebelen en giet er daarna eventueel nog eens een liter kokend water over, om alles nog eens te reactiveren. En geen zorgen: wat je doet is eigenlijk vrij onschuldig. De restproducten van de reactie splitsen zich automatisch op in CO2 en water.

Als het probleem heel hardnekkig is, kan je altijd meer natriumbicarbonaat en azijn gebruiken. Doe je gewoon een tussentijds preventief onderhoud (proficiat, superhuishouder), dan kan je de azijn gerust verdunnen met even veel water.

Sodakristallen

Ben je vandaag al naar de fitness geweest én heb je zoveel gepoetst dat je door je voorraad azijn en natriumbicarbonaat heen bent? (Haha.) Dan kan je ontstoppen met sodakristallen. Ook die kan je verpakkingsvrij of in grote zakken kopen. Stort een glaasje vol sodakristallen in het afvoerputje en overgiet dat met een paar liter kokend water. Laat dat een kwartier goed inwerken. Als alles goed is, begint het water dan weer weg te lopen. Anders herhaal je het proces gewoon nog een keertje.

WEcotip # 35: fiks je verstopte afvoer met het wonder van onze beschaving, de zuignap. Je zal hem voor de rest van je leven koesteren. Houd je meer van een goeie chemische reactie? De milde huismiddelen azijn en soda broebelen zich een weg door de meest hardnekkige verstoppingen.

Advertenties

5 gedachtes over “Zero waste ontstoppen

  1. Een verstopte afvoer is gemakkelijk op te lossen, maar komt ook vaak voor. De reden daarvoor is dat de diameter van een afvoerbuis niet zo groot is. Daardoor kunnen dus die haarballen of iets dergelijks gemakkelijk de weg blokkeren.

  2. Hier een fan van de combinatie soda & de azijn. Giftig spul komt hier niet meer binnen! Ik dacht dat zo’n zuignap was om de wc te ontstoppen. Daar gebruikten wij het vroeger toch voor – het toilet had eens kuren, een tijdlang.

  3. Oogt tegenwoordig heel stoer, die zuignap.
    Vroeger stond er vrijwel één in iedere keuken of ‘achterhuis’, om de ‘pompsteen’ te ontstoppen. Als kind gebruikte ik ze vooral om te zuignapspringen…
    De sodakristallen zijn eveneens handig! Opgelost in warm water werken ze ook zeer goed voor het ontvetten van een wasemkap (wel oppassen voor druppels op aluminium).

    • Haha, inderdaad hé, terug naar vroeger 🙂 Ik heb even getwijfeld of ik dit wel moest posten, maar ik denk toch echt dat de zuignap aan het verdwijnen is en dat jonge mensen niet weten dat een beetje mechanische actie dikwijls véél beter werkt dan de strafste chemische ontstopper. Maar inderdaad, als je een generatie ouder bent, dan ken je de low-tech middelen nog goed waarschijnlijk!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s