Leven zonder smartphone

Smartphones zijn fantastisch. Ze geven ons honderd manieren om voortdurend met elkaar en de wereld verbonden te blijven en lappen daar nog handigheden als een goeie camera, gps, oneindig veel handige of compleet overbodige apps en 24/7 instant entertainment bij. En dat past allemaal in de broekzak of sacoche. Staan we er genoeg bij stil hoe cool en bijzonder dat is?

Toch heb ik geen smartphone. Niet omdat ik me hardcore wil afzetten tegen de maatschappij of omdat ik alle technologische vernieuwing wil boycotten. Mijn oude gsm heeft het simpelweg nog steeds niet begeven…

Leven zonder smartphone 1.jpg

Bijna acht jaar geleden, toen de dieren nog praatten, kocht dit oude besje een nieuwe gsm. Een rode, want dat kon toen gewoon. En in die goeie ouwe tijd had je nog volop de keuze tussen dumb of smart en tussen touchscreen of toetsen. Ik koos vol overtuiging voor de toetsen, want ik ben al altijd meer van de robuuste knoppen dan van de fragiele schermpjes. En met een extra geheugenkaart zou ik er zelfs heel traag mee online kunnen (dat extra kaartje kocht ik nooit).

Heel snel nadat ik mijn rode vriend aanschafte, werd me duidelijk dat de smartphones zoals we die nu kennen de battle zouden winnen. Ik nam me voor er ook een te kopen als mijn gsm het begaf. Bijna acht jaar later is mijn semi-dumbphone nog heel erg alive and kicking. Blijkbaar kocht ik een echte tank. Hij klettert letterlijk honderd keer per jaar op de grond, mag nat worden en overleeft dat allemaal met glans.

‘Maar allé bomma, koop dan toch gewoon een nieuwe smartphone. Je kan nu toch niet meer zonder?’ Wel, dat valt goed mee hoor. Ik heb geen gps, maar als ik verloren loop, vraag ik iemand de weg. In de wachtkamer kan ik Facebook niet checken, maar wel eens rustig mijmeren of diep ademen. Je kan me niet appen, maar wel mailen, bellen, sms’en, een brief sturen, of zowaar aanspreken. Zo verloren ben ik dus niet in deze moderne wereld.

IMG_3107

Ik vind het gewoon te jammer om mijn perfect werkende, robuuste gsm te vervangen door een fragiele smartphone die waarschijnlijk nog geen val in de wc-pot overleeft. Technologische vooruitgang vind ik mooi, dus ik voel soms wel de aantrekkingskracht van de nieuwste modellen op de markt. Maar ik vind het voor mezelf niet oké om elke twee jaar zomaar een nieuw toestel te kopen, terwijl het oude nog prima is. De productie van elektronica brengt een zwaar onderschatte en verborgen ecologische en sociale impact met zich mee, ook al laat je je oude toestel recycleren en worden alle metalen er tot de laatste druppel uit ge-urban mined.

Dus voilà, ik ga nog even door met mijn ouderwetse Rambo-gsm. Kan ik ermee online? Nee. Maar kan ik erop gaan zitten, erover fietsen en hem van de trap af laten denderen zonder een greintje schade? Ja. En kan ik meer dan een week bellen en sms’en met één enkele oplaadbeurt? Yes, sir!

WEcotip # 40: denk eens na of je écht een nieuwe smartphone nodig hebt. Als je niet in een sector werkt waar dat een must is, moet je dan je toestel na één of twee jaar al vervangen? Je kan er waarschijnlijk nog wel een jaartje extra mee doen. Misschien kan het geld dat je daarmee uitspaart je motiveren – bedenk maar hoeveel etentjes, cinemabezoeken of massages dat zijn. Uhu, inderdaad!

Kopen jullie een nieuwe gsm als de oude nog werkt?

EDIT: hij heeft de geest gegeven… Ondertussen heb ik een tweedehands smartphone. Waarmee ik nu ook op Instagram kan. Dus volg me ook daar voor meer en andere wecotips!

10 gedachtes over “Leven zonder smartphone

 1. Ik ben nog altijd van mening dat je prive geen Smartphone nodig hebt, zeker als je net als ik een PC en/of Laptop hebt. Ik gebruik ook al jaren een Standaard GSM die tegen een stootje kan (Profoon XD). Geen onnodige dingen die je af kunnen leiden en je geniet meer van de omgeving.

 2. Vroeger deed ik dat wel. Toen ik daar allemaal nog niet bij nadacht. Maar toen mijn Nexus het vorig jaar zomaar begaf, na nog geen anderhalf jaar dienst, had ik geen geld voor een nieuwe, en ben ik de oude van het lief beginnen gebruiken, die ook altijd om de twee jaar een nieuwe koopt als zijn batterij niet lang genoeg meer meegaat bv. En die gebruik ik dus nu nog. Geheugen is te klein en batterij snel leeg (na een halve dag intens gebruik ongeveer) maar zolang die niet de geest geeft, blijf ik hem gebruiken! Geen idee of ik daarna een nieuwe smartphone koop, of een gewone… Dat zullen we dan wel zien 🙂

  • Spijtig hé, dat een toestel al kapot gaat na anderhalf jaar. Maar het is dan wel weer heel fijn dat je de oude gsm’s kan gebruiken van je lief 🙂 Misschien kan je wel weer ergens een toestel vinden van iemand die een nieuw exemplaar koopt, als je huidige smartphone het begeeft? Als je ernaar vraagt, komt er misschien ergens in je omgeving eentje boven!

   Ik vind het tof om te zien dat er nog meer mensen zijn die hierover beginnen na te denken 😀

   • Ik heb nog een oude gsm liggen, één van mijn eerste modellen, wie weet neem ik die dan weer in gebruik… Maar dat zou een hele grote stap zijn want ik gebruik mijn gsm voor zoveel…. Het zou tof zijn mocht mijn simkaart er in passen, dan kon ik al eens afwisselen, ‘wennen’! 🙂

 3. Groot gelijk heb je dat je hem koestert! Als ‘werf’bezoekende persoon werkzaam in de bouw, heb ik veel heimwee naar mijn eerste ‘Rambo’ gsm. Helaas is deze reeds lang vanuit mijn bureau verdwenen. Je kon die zonder probleem eens van een steiger laten stuiteren en ja … hij kwam er ook steeds heel en ongeschonden uit. Nu helaas een touchscreen smartphone, want wee, je kan daar toch niet zonder mee in de bouw!
  Mijn model loopt nu weliswaar een 5-tal versies achter, maar dat deert me niet. Met die nieuwe modellen kan je fundamenteel toch niets meer. Ook het aantal pixels van de camera doen het nog uitstekend, want bij iedere foto die ik doormail wordt gevraagd ‘welk soort toestel heb jij wel om zo ’n mooie foto’s door te sturen’? Niettegenstaande mijn huidig exemplaar extra beschermd werd met een stevig ‘bouw’ hoesje, vertoont hij reeds een gebarsten scherm na een ongelukkige val van amper één meter. Indien je het niet weet, zie je het gelukkig niet. Ik ben gevrijwaard van een ‘sterretjesbreuk’. Niettegenstaande deze barst weiger ik deze ook weg te doen tot hij echt in frieten zou vallen.
  … en weet je wat? Zodra hij in duigen valt, koop ik geen nieuwe meer. Wie je echt nodig heeft – ook beroepsmatig – weet je steeds te vinden. Er worden veel teveel onnodige behoeften gekweekt door de ‘over’ consumptie van de reclame maatschappij. Deze IWT dingetjes bezorgen je alleen maar stress en ergernis. Niets is zaliger dan eens een dag je smartphone vergeten te hebben… en werd je daar ongelukkiger van? … integendeel!
  Je dag is nog nooit zo kwalitatief geweest, je rendement van je werk stijgt met meer dan 200% enz…
  Bedankt om mij eraan te herinneren. Het bracht de nodige nostalgie met zich mee…

  • O ja, die oude werf-gsm’s, dat waren nogal bunkers hé. 😉 Waterproof, stofdicht en kon van 10 m hoog vallen 😀

   Spijtig inderdaad dat schermen het tegenwoordig zo snel begeven! Dat is jammer genoeg een bewuste keuze van de producenten. Het is perfect mogelijk om stevige touchscreens te produceren (zag ik in een interessante documentaire, link hieronder), maar die kosten wel meer, zijn zwaarder en gaan natuurlijk veel langer mee, waardoor consumenten langer met hun toestel doen en minder nieuwe modellen kopen.

   “Nokia Mobile: We Were Connecting People”, over de opkomst en ondergang van Nokia:
   http://docville.be/en/film/nokia-mobile-we-were-connecting-people#

 4. Vroeger deed ik het ook…*blush*
  Maar sinds ik inderdaad tot het besef ben gekomen dat het onzin is en dat er enorm veel verspilling en vervuiling mee gepaard gaat, doe ik het niet meer! Ik heb zelfs al gedacht: ‘als deze het ooit begeeft, koop ik geen smartphone meer!’ Ik weet niet 100% zeker of ik het echt doe dan, maar dat zien we dan wel weer 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s