Anders denken

Bedenk welke bedrijven of organisaties jij als consument kan aanschrijven op hun verantwoordelijkheden op het vlak van duurzaamheid en ethiek. De mening van hun klanten is erg belangrijk, dus wie weet maak je wel een verschil! Dus: schrijf eens een bedrijf.

Ook met de keuze van je vakman kan je een verschil maken. Dus misschien kan je er ook wel een milieubewuste vinden?

Of het nu in de stad is of daarbuiten, de natuur om ons heen herbergt heel veel eetbaars. Van zodra ik dat doorhad, begon ik die groene blaadjes en appelbomen met hele andere ogen te bekijken. En met een ladder te beklimmen om er een heerlijke lading zelfgeplukte appels aan over te houden. Daarom hoop ik ook op meer eetbaars in het openbaar groen.

Ik koop bijna nooit nieuwe kleren. En toch geniet ik vaak van een paar nieuwe outfits. Dat is omdat ik bijna al mijn kleren ruil. Wil je graag eens zien welke kleren ik zoal geruild heb? Check it out, een fashion-overzichtje.

Als mijn schoenen kapot gaan, laat ik ze herstellen. Dat is niet altijd gemakkelijk, want waarom naar de schoenmaker gaan als je evengoed een paar spotgoedkope nieuwe schoenen kan vinden? Deze gedachte zit erachter.

Duurzame en ethische keuzes, helemaal conventioneel zijn ze nog niet. Ik vertel hier hoe ik omga met vervelende reacties op mijn levensstijl.

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck vindt vliegschaamte overbodig. Het individu mag niet verantwoordelijk gehouden worden voor de klimaatproblematiek. Kan één individu een verschil maken? Hier lees je mijn reactie op zijn opiniestuk.

Minimalisme

Word minimalist en denk regelmatig na over wat jou echt gelukkig maakt in je leven. Een huis vol spullen? Of toch misschien iets anders?

Informeer jezelf

Als het aankomt op milieu en klimaat, gaan er veel volkswijsheden en hardnekkige veronderstellingen de ronde, die helaas soms ver van de waarheid verwijderd zijn. Daarom vind ik het heel belangrijk om mezelf goed te blijven informeren. Zo kan ik handelen volgens de grootste prioriteit en impact. Of mijn eigen standpunten eens toetsen. Zoals met Nic Balthazars documentaire Plannen voor plaats. Heel interessant.

Een boek dat de hele klimaatproblematiek en vooral wat je er zelf aan kan doen op een supertoegankelijke manier samenvat, is De verborgen impact van Babette Porcelijn. Als je zelf niet zo bezig bent met het opvolgen en uitpluizen van wetenschappelijke onderzoeken, is dit een prachtig boek dat je in enkele uren een volledig beeld geeft. Ook de vormgeving vind ik fantastisch, zeker ook geschikt voor kinderen. Kijk eens of je lokale bibliotheek het boek heeft!

Laura Zuallaert maakte een interessante korte documentaire over de aspergeteelt in Peru. Want omdat wij graag het hele jaar door asperges willen eten, moeten er asperges ingevoerd worden uit exotische landen. Asparragos toont in welke omstandigheden Peruviaanse asperges gekweekt worden. Neem even een korte pauze om deze documentaire te bekijken!

Advertenties