Energie besparen

Dankzij mijn hooimadam kan ik de kooktijd van aardappels, peulvruchten of stoofpotjes meer dan halveren. De bomma zou content zijn met deze revival van de hooikist.

Eigenlijk hangt je comfort niet direct samen met de temperatuur van je woning, maar met de isolatie van je eigen lichaam. Verdorie, is het zo simpel? 18 graden met een t-shirtje voelt ijskoud, 18 graden met een dikke trui voelt lekker warm. Hier deel ik mijn ervaringen met een lagere binnentemperatuur en heb ik het over het sexappeal van thermisch ondergoed.

Een simpele knutselarij voor achter de chauffage en we voelden meteen het verschil in comfort in ons stadshuisje. In deze post leg ik stap voor stap uit hoe ik mijn hitteschilden maakte.

Ook tussen onze radiatoren en buitenmuren plakten we radiatorfolie. Kleine ingreep, gemakkelijke besparing.

Energie besparen begint met de bewustwording van je eigen verbruik. Een fantastisch hulpmiddel daarbij is het maandelijks opnemen van je meterstanden. Dankzij dat bewustzijn is ons verbruik van elektriciteit, water en gas erg laag. Benieuwd naar de precieze cijfers? Die vind je hier.

Een van de allergemakkelijkste maatregelen om energie te besparen, is het vermijden van sluipverbruik. Hier heb ik het over de grootste sluipverbruikers: als je deze vermijd, doe je al een stevige duit in je eigen zakje.

Advertenties